There are no translations available.
Θασίτικη παραδοσιακή συνταγή ψαριών με λαχανικά
Υλικά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 1 φλιτζάνα Θασίτικο ελαιόλαδο, διάφορα λαχανικά (παζί, σπανάκι, μαρούλι, δυόσμος, μαιντανό) από τον κήπο, κορφές από την ντοματιά, κορφές από την κολοκυθιά, κραμπιά, μια ντομάτα και τα ψάρια.
Σκεύη
1 κατσαρόλα και μια λεκάνη.
Προετοιμασία
Πλένουμε καλά τα λάχανα και τα ψιλοκόβουμε (λίγο ποιο χοντρά απ' ότι κόβουμε την μαρουλοσαλάτα) στη συνέχεια τα βάζουμε στην κατσαρόλα αφού ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε την φλυτζάνα με το ελαιόλαδο Θάσου, αλάτι μια πρέζα, την ντομάτα ψιλοκομμένη και τα αφήνουμε να μισοβράσουν περίπου 10 λεπτά. Μετά ρίχνουμε τα ψάρια, τα οποία είναι καθαρισμένα και τα αφήνουμε ακόμα 10 λεπτά να βράσουν. Το υγιεινό αυτό φαγητό που στην Θάσο είναι αγαπημένο, οι Θασίτες το λένε ψαρούδια με τα λαχανούδια. |
|
There are no translations available.
Τοπική παραδοσιακή συνταγή για Θασίτικα Σαραγλί
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Θάσου, αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, κανέλα, 1 ποτήρι του νερού κοπανισμένα καρύδια. Υλικά για το σιρόπι: 5 ποτήρια του νερού ζάχαρη, ένα ποτήρι του νερού μέλι Θάσου, 4 ποτήρια νερό.
Σκεύη:
Μεγάλο τετράγωνο ταψί
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε το αλεύρι με χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο Θάσου και το αλάτι, πολύ καλά, να μην είναι όμως πολύ σφιχτό. Στη συνέχεια ανοίγουμε με ένα ξύλο που το χρησιμοποιούμε για πλάστη όσο ποιο λεπτά φύλλα γίνεται. Παίρνουμε το φύλλο το κόβουμε λωρίδες 10 εκατοστά και το βάζουμε μέσα στο ταψί αφού πρώτα έχουμε ρίξει λίγο λάδι για να γλιστρά και το σπρώχνουμε από τη μια άκρη προς την άλλη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πτυχές. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και όταν γεμίσει το ταψί ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει τις πτυχές της ζύμης.
Πρίν αρχίσουμε τη διαδικασία προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και κάθε λίγο ελέγχουμε μέχρι να ροδίσει. Κάπου - κάπου βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το κουνάμε, όταν έχουν ξεκολλήσει τα φύλλα σημαίνει ότι ψήθηκε και από κάτω και είναι έτοιμο. Έχουμε ήδη ετοιμάσει το σιρόπι και το διατηρούμε καυτό. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε μέσα το σιρόπι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρύδια την κανέλα και το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Τα σαραγλιά (τοπική ονομασία) είναι έτοιμα. |
There are no translations available.
Συνταγή παρασκευής παραδοσιακού χαλβά Θάσου Καλλιράχης
Υλικά:
Αλεύρι 2 κιλ, ελαιόλαδο Θάσου 4 φλιτζάνια , 3,5 φλιτζάνι στάχτη από ξύλα, ζάχαρη 1 κιλό, μέλι 1 φλιτζάνι, αυτά για το σιρόπι.
Σκεύη:
Ένα μεγάλο ταψί και μια κούπα.
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε λίγο το λάδι και ρίχνουμε μέσα τη στάχτη. Το λάδι με τη στάχτη το ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά.
Κατόπιν παίρνουμε το ταψί το λαδώνουμε και αρχίζουμε να απλώνουμε τη ζύμη. Μόλις απλωθεί η ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί, παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε τη ζύμη σε σχήματα ρόμβου. Στο κέντρο κάθε ρόμβου πατάμε με ένα μολύβι ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα έως 5 χιλιοστά, για να μπορέσει να απορροφήσει το σιρόπι στο κέντρο του κάθε κομμάτι.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και σε θερμοκρασία 200 βαθμούς ψήνουμε τη ζύμη για μια ώρα.
Το σιρόπι το βράζουμε και το κρατάμε ζεστό.
Μόλις ψηθεί η ζύμη την βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει.
Ο χαλβάς είναι έτοιμος.
Ο χαλβάς με το κλειδί πήρε το όνομα γιατί αντί για μολύβι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το κλειδί από την εξώθυρα του σπιτιού που ήταν και μεγάλο..!! |
There are no translations available.

Θασίτικη παραδοσιακή συνταγή, για γλυκό κουταλιού καρυδάκι με πευκόμελο Θάσου.
Υλικά:
- 50 μέτρια καρυδάκια ( κομμένα πρίν αρχίσουν να ξυλιάζουν) - μια κουταλιά της σούπας ξινό - 900 γρ. ζάχαρη - 300 γρ. γλυκόζη - 500 γρ. πευκόμελο - 20 γαρύφαλλα
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα καρύδια και μετά τα τρυπάμε κατά μήκος με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος. Στη συνέχεια και αφού τα πλύνουμε, τα βράζουμε 4 νερά. (Δηλαδή, γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και αφού αρχίσει να κοχλάζει, βράζουμε τα Θασίτικα καρυδάκια για 30 λεπτά. Χύνουμε το νερό και στη συνέχεια ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία). Στο τέταρτο νερό προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ξινό και αφού βράσουμε τα καρυδάκια μας 10 λεπτά τα στραγγίζουμε. Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το μέλι Θάσου. Ρίχνουμε τα καρυδάκια μέσα στο σιρόπι και τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Τα αφήνουμε για 48 ώρες, και έπειτα τα ξαναβράζουμε για 15 λεπτά μαζί με τα γαρύφαλλα, τα οποία τοποθετούμε μέσα σε ένα τούλι. Βάζουμε το γλυκό σε γυάλινα βάζα και το τοποθετούμε στο ψυγείο. |
|
|
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>
|
Page 2 of 2 |