There are no translations available.
Συνταγή παρασκευής παραδοσιακού χαλβά Θάσου Καλλιράχης
Υλικά:
Αλεύρι 2 κιλ, ελαιόλαδο Θάσου 4 φλιτζάνια , 3,5 φλιτζάνι στάχτη από ξύλα, ζάχαρη 1 κιλό, μέλι 1 φλιτζάνι, αυτά για το σιρόπι.
Σκεύη:
Ένα μεγάλο ταψί και μια κούπα.
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε λίγο το λάδι και ρίχνουμε μέσα τη στάχτη. Το λάδι με τη στάχτη το ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά.
Κατόπιν παίρνουμε το ταψί το λαδώνουμε και αρχίζουμε να απλώνουμε τη ζύμη. Μόλις απλωθεί η ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί, παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε τη ζύμη σε σχήματα ρόμβου. Στο κέντρο κάθε ρόμβου πατάμε με ένα μολύβι ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα έως 5 χιλιοστά, για να μπορέσει να απορροφήσει το σιρόπι στο κέντρο του κάθε κομμάτι.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και σε θερμοκρασία 200 βαθμούς ψήνουμε τη ζύμη για μια ώρα.
Το σιρόπι το βράζουμε και το κρατάμε ζεστό.
Μόλις ψηθεί η ζύμη την βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει.
Ο χαλβάς είναι έτοιμος.
Ο χαλβάς με το κλειδί πήρε το όνομα γιατί αντί για μολύβι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το κλειδί από την εξώθυρα του σπιτιού που ήταν και μεγάλο..!!
|