There are no translations available.
Θασίτικη παραδοσιακή συνταγή παρασκευής ελιάς θρούμπας Θάσου
Υλικά
10 κιλά ελιά θρούμπα Θάσου 2,5 κιλά χοντρό αλάτι
Σκεύη
2 δοχεία (βαρελάκια με καπάκι & τρύπα στο κάτω μέρος) χωρητικότητας 10 κιλών
Εκτέλεση
Επιλέγουμε ελιές θρούμπες Θάσου μεγάλου μεγέθους (περίπου 170 τεμάχια το κιλό), αρκετά ώριμες. Αυτό το βλέπουμε, όταν ο καρπός είναι μαύρος και η επιφάνειά του έχει ζαρώσει. Ρίχνουμε με τη χούφτα μας ελιές ώστε να καλυφθεί το κάτω μέρος του δοχείου και στην συνέχεια πάνω από τις ελιές ρίχνουμε το αλάτι. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να γεμίσει το δοχείο. Στο επάνω μέρος καλό είναι να βάλουμε ένα βάρος για να πιέζει προς τα κάτω τις ελιές, ούτως ώστε να αφαιρούνται ευκολότερα τα υγρά που έχει μέσα του ο καρπός και να φεύγει πιο γρήγορα η πίκρα.
Μετά από 15 ημέρες, ανοίγουμε το δοχείο και μεταφέρουμε τις ελιές Θρούμπες στο δεύτερο δοχείο για να πάνε οι ελιές από πάνω, στο κάτω μέρος του δεύτερου δοχείου. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 4 φορές. Στο χρονικό διάστημα των 2 μηνών έχουν φύγει τα υγρά από τις ελιές Θρούμπες Θάσου και η πίκρα.
Οι ελιές είναι έτοιμες προς βρώση.
Πρίν τις σερβίρουμε, ξεπλένουμε τις ελιές για να φύγει το αλάτι, τις ραντίζουμε με εξαιρετικό ελαιόλαδο Θάσου και αρωματική ρίγανη Θάσου.
|